Un servidor – ho saben bé els
qui em coneixen - des de fa anys és un
modest afeccionat a la cuina. He anat acumulant llibres de receptes, he volgut
conèixer la cuina d’alguns grans xefs i, sempre que he pogut, en els mes
viatges he procurat acostar-me a la cuina més genuïna del país on era. He
cuinat, amb èxit variable, per la meva família i els meus amics, procurant fer
una cuina senzilla, tradicional, amb bons productes del país i possiblement amb
escassa creativitat i fantasia. A la
meva cuina no hi ha cap bufador, ni bosses d’alginats, ni sifons de carbònic,
ni nitrogen líquid, ni culleres foradades per “esferificar”. Les úniques eines
per a “desconstruir” son un parell de ganivets esmolats i una trinxant de mitja
lluna, d’aquells que ja no se’n troben i quan he volgut fer una pilotilla
rodona l’he fet amb les mans, netes, però amb les mans.
Degut a aquesta afecció vaig començar seguint un programa de
televisió que es diu “Master chef” en el convenciment que seria un programa de
cuina on veuria treballar a altres afeccionats com jo mateix que estaven vivint
un període d’aprenentatge i perfeccionament les setmanes de duració del programa. Potser hi veuria alguna
idea curiosa, alguna recepta interessant
i al meu abast o una forma de manipulació desconeguda per mi.
L’èxit de fórmula es veu que ha estat esclatant, diverses
televisions del món han comprat els drets per a reproduir el programa, s’han
fet versions infantils, el volum de “merchandisign” és enorme – llibres ,
cursos on-line, davantals, estris de cuina, campaments de vacances, etc - i el programa ha acabat essent un “reality
show” com el “Show de Truman”,
pel·lícula interessant i en la que es denuncia que en el món d’aquesta mena de
programes de televisió tot acaba essent una gran mentida.
Ahir vaig veure el programa inicial de la quarta edició d’aquest show de pretext culinari. No hi tornaré. S’ha
acabat. Tot és fals. Com pot ser que
entre 20.000 aspirants dels que han de sortir tan sols 30 persones per a competir
pels 15 llocs que jugaran, com pot ser si es realitza una selecció rigorosa
segons la qualitat culinària dels plats presentats a les fases de preselecció, surtin
” casualment” dues germanes bessones que s’estimen molt, surti una mare i un
fill que competeixen per un lloc amb llagrimeta inclosa, com és comprensible
que surti una “starlet” presentadora de la televisió de Veneçuela i que ha estat “chica” portada Interviu
lleugera de roba, com pot ser que surti una mare de 6 fills, i hi hagi entre 30
aspirants un anglès, un filipí, una russa, un rentaplats, un peruà, un argentí, (cal assegurar espectadors de sudamèrica), una esportista d’elit, una àvia, .... Fins hi
tot es va atorgar lloc a un
concursant no pel seu plat si no perquè va demanar en matrimoni a la seva
xicota davant les càmeres. El bo i el dolent, el prepotent i l’humil, el
que plora i el que riu. La cuina – que ni es veu – és el de menys.
Enganyifa, estafa, frau ....
Tele 5 pura i dura. D’aquells 30
concursants aspirants als 15 llocs, quasi la meitat varen fer com a plat
“estrella” bacallà confitat , o sigui posat en una cassola amb oli a foc ben
baix i amb un parell d’espàrrecs migpartits . Un altre va fer un bistec de bou a la
planxa amb puré de patata . I és un dels
15 millors entre 20.000 ! Au, va !
I un jurat, suposadament de
professionals competents fent el paripé, posant cara de preocupats quan han
d’eliminar a algú i tenint les seves cuines, tant estelades , en el més complet
abandó.
S’ha acabat per a mi
Masterchef. Com s’ha acabat l’interès pel restaurant Àbac de Barcelona i el Bohio
de Toledo. I els brindo la idea de que pels propers programes substitueixin a
la tibada senyora Vallejo-Nágera per una que es diu Raquel Bollo – nom ben
culinari - que és una professional
d’aquesta mena de reality shows.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada