Buscant
una cita relacionada amb la gastronomia i el vi a casa nostra durant el segle
XVIII he anat a parar al “Calaix de
Sastre” obra torrencial sortida de la ploma fèrtil de don Rafel d’Amat i de
Cortada, baró de Maldà, fill de nobles catalans per les dues bandes i nebot
d’aquell famós pendó, virrei de la Perricholi.
Ben
diferent de caràcter i conducta va sortir el baró que viatjà ben poc, quasi
sempre per Catalunya, era missaire contumaç de tradició jesuítica, home d’una
sola muller, cosina seva per a no
anar a cercar massa lluny, muller a la
qual va fer, entre rosari i rosari, vuit fills i filles algunes de les quals
anaren a engrandir la nòmina monacal del monestir de Jonqueres.
Avui,
amb una viquipèdia més o menys fiable, intentar explicar una mica de biografia
del
personatge és innecessari. Voldria recordar tan sols – perquè alguns no ho recorden – que el seu llarg dietari
(1769- 1816) escrit en català del que es parlava aleshores – per ell el
castellà era la llengua del “catastro”
que volia dir impostos - és possiblement
el document, la crònica si es vol, més
important i fiable de la Barcelona del segle XVIII. Com tants altres membres de
la petita noblesa catalana amb un passador econòmic desfogat, don Rafel no
tenia gaire res a fer ... i escrivia el que passava al seu voltant pel seu
divertiment, com ell mateix ens diu. Festes, excursions, funcions religioses,
saraus, els petits esdeveniments diaris i les grans preocupacions del seu temps
com foren la revolució francesa, la guerra gran i la perversa influència dels
“gavatxos”, com els anomena ell, queden puntualment reflectits en aquest diari ingenu,
amè i curiós.
Amic de
“la bona vida i del bon viure”, llaminer de
la xocolata i en general de la taula ben servida, amic de la platxèria i
prenedor de rapè, temerós de Déu i dels revolucionaris, no essent ni científic
ni il·lustrat i sense ell voler-ho possiblement fou l’escriptor català més
important del seu temps. Prou estudiosos hi ha per a confirmar-ho o
desmentir-ho.
I heus
aquí que un dia de l’any 2007 – ara en farà deu – l’ajuntament de Barcelona
sota la vara de l’alcalde Hereu, en el sentit més ampli del terme, va
decidir treure el nom de duc de la
Victòria que lluïa un carrer de la ciutat, per oblidar un personatge de memòria
poc grata al país ja que el seu programa per a Barcelona era bombardejar-la com
a mínim cada cinquanta anys. I com a premi li van fer una carrer !
La
proposta de canvi va generar polèmica. Els veïns no volien canvis. L’ajuntament
sí. Doncs bé algunes entitats tant
sospitoses com Omnium Cultural, l’Ateneu Barcelonès i el Memorial 1714 varen
proposar que aquest carrer de nova denominació es dediqués a la memòria de don
Rafel d’Amat, baró de Maldà –no per ser baró si no per haver donat fe de la
Barcelona del seu temps.
Solució
salomònica i estúpida. El carrer va perdre “la Victòria” , el record del baró passà a millor vida i el carrer acabà
per dir-se “carrer del duc”, que no vol dir res i no va fer content a
ningú. Allò de baró devia sonar a la majoria sectària a burgesia putrefacta
mentre que duc, potser es referia a un ocell. O a un “pàjaro”.
I així
estem, que el pobre don Rafel d’Amat i de Cortada a l’obra del qual han de
recórrer historiadors, etnògrafs, memorialistes ciutadans, especialistes en
Barcelona i regidors que pretenen fer una cita culta i no saben a on anar,
encara està sense carrer al barri vell de la ciutat on va viure i que tant
devia estimar doncs en va descriure tots els detalls de la petita historia.
Ara amb
la Colau i en Pixarel·lo, encara ho té més magre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada