He anat a passar un final
de setmana a Madrid per a visitar l’excepcional
antològica de Renoir penjada temporalment al Museu Thyssen-Bornemisza i
de passada fer una visita a la casa-museu de Sorolla que per a mi és l’artista
que millor ha pintat la llum de la mediterrània. I dono el motiu de l’excursió
perquè anar a Madrid avui sembla un pecat, gairabé una traició, doncs encara hi ha cervells obtusos
que no saben diferenciar una ciutat -
carrers, places, museus, monuments, parcs, història - del nefast govern del PP,
el servil Tribunal constitucional, l’anticatalana 13 TV i tota la trepa de
polítics inútils multicolors que prosperen ( no hi ha traducció exacta del
mot medrar)
als entorns de la carrera de san Jerónimo, de la Puerta del Sol o del palau del
Senat
Doncs sí, vaig anar a
Madrid.
Vàrem anar al Mercado de San
Miguel que és un mercat d’estructura metàl·lica
del XIX reconvertit , per iniciativa privada , en un espai gastronòmic
on es pot picar alguna cosa, fer un sopar informal a peu dret o quasi, i també
comprar productes habituals d’un mercat com fruita, carn , peix, de gran
qualitat. Un lloc ben trobat i agradable a quatre passes de la plaza Mayor,
rovell de l’ou del Madrid dels Austries. Una idea exportable i que a Barcelona s’ha
recollit només parcialment.
Després d’aquella intensa
activitat artística-cultural esmentada , el diumenge a migdia vàrem voler fer
una mica de tipisme turístic i no se’ns acudí res millor que anar provar un “cocido madrileño”
genuí. L’oferta és important, doncs pel
cap baix hi ha una cinquantena d’establiments on es pot menjar el plat típic de
la ciutat : des del famós i històric Lhardy on l’ofereixen un dia a la setmana, fins a la Gran Tasca
passant pel luxós Ritz o la Taberna de Buenaventura, La Bola o Casa Carola. A
uns hi anava de client Perez Galdós a altres Azorín , al de més enllà La Chata. Ves a saber....
Això no vol dir altra cosa
que, ens agradi o no, hi ha una fidelitat considerable a un senyal d’identitat
tant baladí com un plat de cuina. Tothom s’agafa al que té , dirà algú. Potser
sí, o potser no. A Catalunya - i no cal dir a Barcelona - s’han de fer molts
quilòmetres per trobar habitualment algun lloc on ofereixin com a plat corrent
una escudella i carn d’olla. Castells, l’estelada, la llengua sobretot....però
també l’escudella.
Vam optar per anar a la
Taberna de la Daniela, davant de l’església del Jesús de Medinaceli.
Establiment d’un conjunt de quatre que només serveixen “cocido”, a menjador
ple, dos torns , l’espai aprofitat al mil·límetre i un cert mal humor. Una sensació com d' enveja veure que els
madrilenys celebren el diumenge amb el seu “plat nacional”. El resultat
gastronòmic una mica decebedor : la sopa bona , el “cocido” fred, la pilota una
bola de pa, la morcilla sense gust, ....
Però tot i que com dic no
va ser gaire bó, al menys no era la recepta del Manolo Escobar que en la seva
“copla” cocidito madrileño acaba amb
aquests versos :
Toma, mi bien,
tu cocidito madrileño que dentro va mi corazón.
Recoi , quin fàstic !
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada