dilluns, 9 de gener del 2017

FANALETS ESTELATS


La polèmica sobre els fanalets de reis amb l’estelada em sembla inútil, forçada, avorrida,   encara que es presta a reflexionar sobre la manipulació  que pateix la mainada per part de persones i institucions aprofitant joguines, idees, símbols   o tradicions que ni els pertanyen i que en moltes ocasions son refusats pels manipuladors. Des de quan l’ANC es preocupa de ser present en una festa catòlica i popular com l’Epifanía ?
 
Així per exemple molts d’aquests patriòtics barons del fanalet estrellat estan en contra de qualsevol joguina bèl·lica que els horroritza veure en mans d’un infants. A mi també. No dubten però en posar a les seves  mans una joguina que és una arma política, però que , ai las!  defensa els seus interessos o preferències.
Altres -progressia militant - no volen que els nens siguin batejats, ni confesats, ni combregats. Que decideixin ells quan sigui grans i amb prou coneixement, afirmen amb suficiència. Però mentrestant posem-los a les seves mans, sense preguntar,  un fanalet que tingui significat i contingut contestatari, desobedient, rupturista,  no un peixet, una floreta i un paper xinès .No. Missatge. I em sembla cínic dir com algú ha fet que “els nens decideixen el seu fanalet”. Quan els nens comencen a decidir quelcom ja no porten fanalet !
No reitero  el comentari sobre la manipulació grollera de la cavalcada de reis a Madrid feta amb tota la mala intenció  de que resultés grotesca, les barbes ostensiblement postisses i les disfresses   poc creïbles a veure si , d’una vegada , es posava al descobert aquesta farsa de la dreta reaccionaria de dedicar un dia a la il·lusió dels més petits.
La politica ho acaba contaminant tot. És fatigant. I així  no guanya punts per a fer-se simpàtica. I de popularitat n'hi falta.
La polèmica dels fanals amb l’estelada, em va
recordar les cavalcades del Reis del meu poble  allà per a finals del anys quaranta. Anys d’estretors i de misèria. La cavalcada pobre, migradeta, però també ens feia lluir els ulls perquè teníem cinc anys. La música del regiment era el que hi havia. I dues llargues files de soldats del Castell,  amb aquells abundants capots caquis de borra,  portant en uns pals llargs uns fanals de vidre tanslùcid  amb la bandera espanyola pintada.
Es veu que l’ANC i altres han tingut avui la mateixa idea publicitària que  l’administració militar de la dictadura franquista dels anys més durs !
Per Déu ! Deixeu les criatures en pau que facin la seva festa , que cantin els tres Reis de l’Orient, porten coses, porten coses... Fem la nostra reivindicació nacional seriosa i sòlida ( que no els acaba de sortir prou bé) , sense embolicar-hi fanalets ni altres punyetes.
A més, ahir, avui, demà,  la bandera del meu país serà quatribarrada pura i simplement,  sense sols, llunes, estels ni constel·lacions que en distreguin la puresa i el sentit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada