Sembla que - potser momentàniament - se’ns estronca el manantial de felicitat que
per a molts era l’Aigua de Vilajuïga. Després de més de cent anys de refrescar el
cos i els ànims de molts empordanesos, l’empresa
que regia el seu comerç i distribució ha decidit donar-se un repòs i
reflexionar sobre el futur més o menys incert d’aquesta deu si no miraculosa,
almenys singular, agradable i genuïnament empordanesa.
Perquè al marge de les seves virtuts curatives i
medicinals - si és que les té - l’Aigua de Vilajuïga , l’aigua que brolla d’aquesta
font modesta en algun lloc incert de la serra de Verdera i que aflora amb
moderada efervescència a les profunditats del poble de Vilajuïga, és un símbol empordanès
d’originalitat acreditada i d’una llarga historia que és un enfilall d’elogis,
de guardons i de medalles. És tan empordanesa com la tramuntana, l’inquietant
paisatge mineral del Cap de Creus o la ceba de Figueres, que sempre ha estat de
Vilasacra.
Però a més
del seu empordanisme acreditat - que ja seria motiu suficient per a garantir-li
la immortalitat - l’Aigua de Vilajuïga té una particularitat que la fa incomparable amb
cap altra aigua de font, mina, riu o geiser, per molt irlandès que sigui. L’aigua
de Vilajuïga natural brolla amb suavitat, amb les sals justes, els minerals que
ens calen pera fer funcionar l’organisme i, sobretot, brolla amb una discreta
quantitat de gas que la fa agradable,
refrescant, sense aquella sensació pungent una mica violenta d’altres aigües
minerals amb gas ( afegit).
Vaig néixer en una època gris en que l’aigua
mineral i l’aigua de Carabaña es despatxaven a les farmàcies igual que l’oli de
fetge de bacallà o els ioguts. A casa
per imitar l’aigua mineral gasada es feien servir les “sales litínicas Dalmau” que s’afegien a l’aigua de l’aixeta dins una
ampolla de gasosa. L’aigua mineral era una mena de luxe o de remei. El balneari
de l’aigua de Carabaña sé que ha tancat les portes. No em sap gens de greu. L’Aigua
de Vilajuïga em dol profundament.
Podríem explicar tot allò de l’exportació a Buenos
Aires i la medalla de l’Exposició de 1929 i que en Pla l’elogiés - no sé si era
gaire entès en aigües - i que en Dalí en
begués grans gots abans de pintar cada rellotge tou. I també totes aquelles
propietats miraculoses que li atribuïa en Narcís Pijoán en aplicacions tòpiques
fetes amb plomes d’oca. Però potser no
serviria de res.
L’aigua de Vilajuiga és atípica, interessant, distingida, d’efervescència discreta, de frescor acreditada. És empordanesa, filla de la terra, del vent i la geologia torturada del país . És sana com ho acrediten les anàlisis que n’han fet savis apotecaris i químics experts de blanques bates emmidonades.
Hem de plorar ? hem de resar a la Verge de la
Salut ?
Hem d’esperar
que algú clarivident, arrauxat de tramuntana, s’adoni que el veritable tresor
del castell de Quermançó no és la cabra d’or. No és altra cosa que l’Aigua de
Vilajuïga amb les seves petites bombolles que ens donen efímers moments de
felicitat.
Moltes gràcies per la teva elegia. Ets la persona idònia: l'enòleg que en va fer la nota de cata.
ResponEliminaEls restauradors empordanesos haurien de tenir mala consciència pel mal tracte dispensat. L'Aigua de Vilaju¨Ñiga mai ha estat inclosa a Girona Excel·lent ni als productes de proximitat. Pur desafecte al país. Cal que trobi l'embotellador que es mereix.
Como todo lo nuestro, esta llamado a desaparecer, no seria nada novedoso. Hoy no priva el sentimentalismo, ni nada por el estilo. Hoy solo es la "pela", y punto. ¿Qué no es rentable?, Pues ala a tomar viento. Una lastima.
ResponEliminaNo hi ha cap sortida industrial per l'Aígua de Vilajuïga, la deu no dona per mes, s'ha de decantar per treure el ferro que embruto-lla el vidre, s'ha de comprar maquinaria nova...etc. Malgrat tot si hi ha sortida per continuar gaudin d'ella, llàstima que l'ajuntament no en te idea com fer-ho, pero ho proposare mes endavant quan hagi parlat amb les parts.
ResponEliminaPotser a alguna companyia d'aigües els podria interessar tenir una "tirada" petita d'aquesta aigua tan especial. Com una edició de luxe, només per a ocasions excepcionals. Iskilde, Voss i tantes d'altres que formen part de les cartes d'aigua dels millors restaurants, naturalment a uns preus similars als de alguns bons vins.
ResponElimina