dilluns, 14 de desembre del 2015

LA TRADICIO DEL NADAL


                                   Com que avui és Santa Llúcia, dia de l’any gloriós” que deia el poeta Sagarra en el seu romanç,  tocava anar a la Plaça Nova de Barcelona a comprar el suro i la molsa per a guarnir el pessebre  i  “ una blanca molinera, una ovella i un pastor”.


No he seguit aquesta tradició que penso ja pocs barcelonins coneixen,  però  he reflexionat  una estona en les festes que s’acosten i en la notable desorientació que existeix al respecte. Sense por, ben fort i ben alt s’ha de dir d’una vegada que el Nadal és una festa de tradició cristiana  i – al marge de les creences de cadascú – treure-li aquest sentit la fa totalment incomprensible. Per què els no creients - que respecto -  els indiferents, els obsessius partidaris de la laïcitat també venen d’una tradició i d’una cultura, que en el nostre cas, en el nostre país, és la judeo-cristiana. No ens confonguem. Això no vol dir anar a missa,  l’Església  el Vatileaks o coses per l’estil. Parlo de tradició i cultura,  no de  fe, moral o mística.

Penso modestament que s’equivoquen aquelles escoles, aquells centres, aquelles entitats que pensant seguir una tradició, però amb la necessària renovació progressista,  proposen fer un pessebre laic (!) per a no ferir cap sensibilitat. És allò del voler i doldre. El pessebre és la representació del naixement de Jesús, intentar dir una altra cosa és falsejar la tradició i el sentit de tota una commemoració. Per aquest camí s’haurien de tancar la meitat de sales dels museus d’Europa literalment farcits de pintura de temes religiosos dels segles XVI, XVII i XVIII que representa en moltes ocasions escenes que  no s'entenen en absolut si no es coneix aquella tradició que dèiem. Els visitants del Louvre, del Prado, del Kunturische de Viena saben que vol dir el banquet d’Ester i Assuerus ? o la història Lot i les seves filles ? o el sacrifici de Abraham ?

Vivim en un estrany país en què centenars de milers de ciutadans surten al carrer reivindicant justament el dret a decidir el seu futur en base a la seva personalitat nacional, la seva història i la seva tradició. I a l’hora de respectar aquesta tradició la ignorem , la transformem perquè ningú s’ofengui, absorbim com una esponja el Papà Noel, Santa Claus, el calendari d’Advent, sant Nicolau i els villancicos.

Estrany, no? Ara que substituir el nen Jesús del pessebre per la figureta d’en Messi, perquè ningú s’ofengui, em sembla ridícul.

Jo seguiré muntant el meu petit pessebre amb molsa de les Alberes i figuretes de fang comprades al carrer de sant Gregorio Armeno de Nàpols que és el mercat de pessebres més bonic del món.
 
13 desembre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada