dimarts, 19 de setembre del 2017

UN LLIBRE SOBRE LA MEVA PARROQUIA

Al llarg de la vida he vist passar diversos rectors al front de la meva parròquia de la qual sóc, a més,  veí molt proper des de sempre, com ho foren els meus pares, els meus avis i els meus besavis. L’església de Sant Pere de Figueres, físicament el temple, al marge de consideracions espirituals i religioses, ha format part del paisatge íntim i familiar de la gent de casa meva que s’hi ha casat, hi han estat batejats i on també la comunitat cristiana els ha acomiadat. El temple de Sant Pere és el primer que jo i els meus hem vist quasi tots els dia de la nostra vida en sortir de casa.
L’església de Sant Pere, per aquesta raó de proximitat,  per a mi és quelcom propi no en el sentit de pertinença si no en el concepte ampli de propietat; potser allò que el diccionari defineix com a atribut essencial, en aquest cas de la meva nissaga.
No ens emboliquem més.
 
El cas és que el darrer rector i amic Mn. Josep Taberner que després de tretze anys de ministeri al davant d’aquesta parròquia,  per imperatiu de l’edat, deixa Figueres, abans de marxar ha promogut l’edició d’un magnífic llibre sobre el temple de Sant Pere estudiat des de diversos aspectes que permeten conèixer com era la Figueres antiga, la medieval, la vuitcentista. Quins foren els moments atzarosos de l’església i també de la ciutat. Com era i com és el temple des del punt de vista arquitectònic, arqueològic i patrimonial que permet parlar als diversos autors de “pedres mil·lenàries”. I tot això amb magnifiques il·lustracions fotogràfiques algunes d’arxiu i altres d’aquest gran artista figuerenc que és Francesc Guillamet, que signa un capítol gràfic final denominat “La mirada del fotògraf” que és realment una petita obra d’art. 
 
Els  autors dels textos, tots ells igualment bons amics meus  i especialistes sobre els temes que tracten son l’Anna Mª Puig arqueòloga reconeguda i avui Presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos, Quim Tremoleda arqueòleg i prolífic divulgador i estudiós del patrimoni, Joan Ferrerós polièdric autor que fa una interessant i inèdita aportació a la història del clergat a Figueres i sobre les diverses confessions religioses ala ciutat. Per fi l’historiador Alfons Romero tracta amb exquisida subjectivitat el convuls període inicial de la Guerra civil que comportà la crema de mobiliari - i de l’important arxiu parroquial - i un posterior l’enderroc  sistemàtic de l’església gòtica de la quan tan sols restà la nau des de la portalada fins el creuer.
Interessant llibre per a conèixer la historia de la ciutat per qui la vulgui conèixer. Possiblement algú pot pensar que aquesta publicació és una cosa “de missa” -  l’anticlericalisme del país està ben arrelat encara - i s’equivocarà del tot. És la historia de la ciutat feta amb rigor i és que a la nostra civilització, a la nostra cultura, al nostre país, la historia dels pobles s’ha covat sempre a sota d’un campanar.
Deia en començar que he vist passar molts rectors per  aquesta parròquia de pedres mil·lenàries i  turmentades, i puc assegurar, sense fer judicis de valor, que Mn. Taberner ha sabut trobar una forma d’ acomiadar-se d’una extraordinària dignitat fent un darrer i generós servei a la cultura i a la ciutat. 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada