dijous, 23 de novembre del 2017

NORMANDIA LITERÀRIA (II) - Flaubert

“Descendant tout en anphitheatre et noyée dans le brouillard, elle s’elargissait au delà des ponts confusément. La pleine campagne remontait ensuite d’un mouvement monotone, jusqu’a toucher au loin la base indecise du ciel pâle”.... Així veia la ciutat de Rouen Emma Bovary un matí d’hivern tot anant a trobar-se furtivament amb el seu amant. Així ens descriu Gustave Flaubert la capital de la Normandia on ell havia nascut i viscut quasi tota una vida, enmig d’aquesta boira esfilagarsada que desdibuixa els contorns dels edificis i dona un aire misteriós a la ciutat. Sobretot a la que, en una carta a George Sand, Flaubert en deia “la saison normande” , referint-se, és clar, a la tardor trista però acolorida.
 
Flaubert és el més normand dels escriptors francesos grans del segle XIX. Es pot dir que la Normandia i el seu paisatge no és una simple anècdota com ho pot ser en Proust o en Simenon com  potser un  dia o altre recordarem. Flaubert neix a Rouen i escriu la major part de la seva obra a la casa - avui inexistent - de Croisset com qui diu a la perifèria de la capital, auster refugi on gaudeix  de la tranquil·litat del camp i d’un paisatge amable amorosit pel fluir silenciós del Sena proper que ell contempla abstret.
El paisatge normand és present a la vida i a l’obra  de Flaubert des del llunyà estiu dels seus quinze anys,  passat amb la  família a Trouville  on s’enamorà apassionadament d’una dona casada, onze anys més gran que ell,  Élisa Schelinger per qui manté tota la vida una adoració callada i a qui escriurà una carta d’amor 35 anys més tard. Això no vol dir però  que la vida amorosa de Flaubert no fos intensa i complicada.
 
Doncs des d’aquell Truoville de l’adolescència, l’entorn normand és present a la vida i, sobretot, a l’obra de Flaubert. Certament no totes les seves creacions  literàries s’emmarquen a la Normandia tendra i fluvial, L'educacio sentimental passa a Paris, Salambó a l’antic Cartago, Bouvard et Pécuchet en un lloc imaginari de la Normandia encara que es pot dir que aquesta novel·la es localitza en l’imprecís espai intemporal de l’estupidesa humana.
Però l’obra més intensament arrelada al país, a la Normandia interior, a les petites viles rurals d’aquest país partit pel Sena, és Madame Bovary -  no en va subtitulada  ”moeurs de province” -  sens dubte l’obra més famosa del seu autor. S’ha especulat molt sobre quin fou el poble en què s’inspirà Flaubert per a descriure la vida estreta i vilatana en un imaginari Yonville-l’Abbaye on es congria el drama d’Emma i Charles Bovary. Algú apunta a la petita vila normanda de Ry, poblet avui de 600 habitants i sense el més mínim interès arquitectònic o artístic. Sembla ser però que en aquest poble hi visqué un metge, antic deixeble del pare de Flaubert ,que protagonitzà un drama similar al que l’escriptor descriu a la novel·la.
 
 

Altres versions, potser menys versemblants però estèticament més agradables,  atribueixen el model d’inspiració al poblet de Lyons-la-Forêt, considerat  justament un dels més bonics de França, amb cinc monuments catalogats i amb un entorn realment encantador. Possiblement ha contribuït a l’equívoc el fet que Lyons-la-Foret fou l’escenari escollit tant per Jean Renoir com per Claude Chabrol per a rodar les seves magnífiques versions cinematogràfiques de Madame Bovary. Ben segur que Flaubert perfeccionista i rigorós ho va meditar llargament ja que, com és sabut, quan donava una pàgina per bona abans havia llençat a la paperera 10 esborranys.
Sigui quin sigui l’indret que es vulgui atribuir el mèrit d’haver inspirat a Flaubert el que si és cert és que fou tota la Normandia rural, la interior, la més profunda, les seves gents que fan formatges i beuen sidra, que practiquen una cruel xafarderia però van a missa de deu cada diumenge,  la que el novel·lista ens descriu. Les seves misèries i les seves passions, la seva grandesa i la seva mesquinesa.
I el seu dolor.  
Une brise fraîche soufflait, les siegles et les colzes verdoyaient, des gouttelettes de rosée temblaient au bord du chemin, sur les haies d’epines ... El delicat paisatge de la suau Normandia deia així adéu a la malaurada Emma Bovary

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada