divendres, 20 de novembre del 2015

20 N


 

 
 
 
Pels qui hem viscut més de trenta anys de la nostra vida sota la dictadura de Franco la data d’avui no té altra significat que ser el 40 aniversari de la mort del dictador, celebrada per molts – menys dels que ara ho diuen-, deplorada per altres – més dels que ara ho diuen -. I acabada la celebració,  la gran incertesa sobre el futur més immediat. Començava una transició,  cap a on ?
No voldria insistir sobre les maldats del règimen, la denominada memòria històrica – regulada per llei  – s’ha d’ocupar d’aquesta feina,  tot i que regular la memòria amb una disposició legal em sembla una mica grotesc. No sé exactament què estic obligat a recordar o que tinc dret a oblidar. Es això ? Potser no,  però ho sembla. A Nantes hi ha un monument a Lluís XVI de França  i a Viena un altre a l'exèrcit soviètic d’ocupació ( que va violar, robar i matar), els afluixa la memòria a aquesta gent o potser pretenen tenir sempre present un símbol que els recordi la tirania o la maldat ? . No ho sé.
La memòria històrica de la gent de la meva edat sovint està feta de relats de sobretaula dels nostres propis pares que amb fortuna diversa, però amb temor igual, varen viure la duresa d’una guerra civil i el pes asfixiant d’una postguerra que els va trencar la vida. No ens cal possiblement anar al BOE a assabentar-se’n.
Mort en Franco –morta la cuca, mort el verí, fals ! – comença aquell període que ara està de moda criticar i que es digué “la transició” que potser no es va fer bé. Potser no. Potser es va fer de la forma que era possible . Ara, des de la distància i des de la fogositat juvenil,  és fàcil fer frases sobre la ruptura, la transacció, la manca de valentia, la claudicació, la tutela de l’exèrcit..... Tot el que es vulgui.
Franco mort va començar un imperfecte sistema democràtic.
Vaig votar per primer cop als trenta-cinc anys.
Per culpa d’en Franco la majoria d’edat democràtica em va arribar tard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada