diumenge, 15 de novembre del 2015

NARCIS FAGES DE ROMÀ

   Sembla que ha finalitzat la llarga sèrie de magnífics actes amb que s'ha commemorat de forma solemne el 175é aniversari de la creació de l'Institut de Figueres, avui "Ramon Muntaner", l'establiment d'aquesta mena més antic d'Espanya, fet reconegut pel propi Ministerio.  En el transcurs d'aquests actes  de forma recurrent ha anat apareixent en nom de l'advocat i propietari rural figuerenc Narcís Fages de Romà ( 1813-1884) , personatge que fou decisiu tant per la fundació com per la consolidació d'aquell centre docent,  sobretot en els primers i difícils anys de la seva vida.
Però a més d'això, Narcís Fages de Romà fou un home de múltiples activitats, moltes d'elles relacionades amb l'agricultura i el progrés agrícola de la comarca. Fundador de la Granja-Escola de Fortianell per  a ensenyaments  tècnics agraris, igualment fou fundador de les revistes "La Granja " i "El bien del país", Comisario Regio de Agricultura, directiu de la Sociedad de Agricultura del Ampurdan, delegat de l'IACSI, president de la Comisión antifiloxérica,  quan arribà el moment. Igualment - i entre moltes altres responsabilitats - fou autor d'un llibre d'Aforismes rurals, traduït al castellà i al francés. I moltes coses més.
No és exagerat dir que fou un personatge clau en la societat figuerenca i empordanesa del segle XIX i un dels motors del progres agrícola de la comarca.
Doncs bé, personatge tant singular no disposa d'una biografia solvent que recordi la seva vida, la biblioteca que aplegà a la casa pairal,  avui ni està catalogada i és practicament inaccesible als estudiosos ( i no se sap com petarà)  i ni tan sols la ciutat de Figueres li ha dedicat un  carrer - ni llarg ni curt - o un espai o edifici public que recordi la seva memòria.
Figueres ha dedicat carrers a personatges tan il·lustres com Joaquin Sorolla, Mariana Pineda o Jonh Lennon dels que no discuteixo els mèrits, però modestament pensó que ben poca cosa varen fer per la ciutat al costat de la sòlida personalitat de Narcís Fages un dels absents injustament oblidats a la ciutat .
I no és l'únic. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada