Avançant-me al Nadal, ahir amb uns amics
vaig tastar el primer panettone de la
temporada. Resultà realment bo i mirant el paper que l’embolicava vàrem
comprovar que era fabricat a Itàlia – com ha de ser – i importat per un
fabricant de torrons de casa nostra. Aquest dolç és una de les tantes
especialitats de la cuina i la gastronomia italiana que s’ ha anat impregnant
en els nostres hàbits d’alimentació en base a la seva senzillesa i bona
qualitat.
El panettone,
és prou sabut, és un pastís originari de Milà o si es vol de la Lombardia en
general, fet a base de farina, llevat, ous,
sucre i fruits confitats que es menja per Nadal. La seva característica
principal a més de l’aroma i el gust, és
la textura. Es un pastís flonjo, de tacte suau, eteri i que es manté tou durant
dies. Està a una distància còsmica del dens i negrós Christmas pudding, El seu origen és remot i fosc. Hi ha que, amb certa fantasia el fa sorgir de la cuina de la cort del duc de Milà Ludovico il Moro que regnà al segle XV i que si és famós per quelcom és per haver encarregat La Cena a Leonardo da Vinci. Altres hi afegeixen una tòpica història d’amor i els més prosaics ho atribueixen a l’estímul que durant el segle XVIII varen rebre els artesans pastissers per obris forns i comerços.
Sigui quin sigui l’origen real avui és el pastís nadalenc per excel·lència a tot Itàlia. Precisament aquest cap de setmana – encara si és a temps – es celebra la Fira del Panettone artigianale a la ciutat de Legnano, prop de Milà, ciutat que a part d’aquesta activitat fou famosa per una cèlebre batalla entre les tropes de Frederic Barbarrossa i la Lliga Lombarda al segle XII. Aquesta batalla donà nom i argument a una coneguda òpera de Giuseppe Verdi dels "anys de galeres" que en diuen els musicòlegs.
La degustació d’aquest panettone feta abans d’hora, m’ha recordat el primer panettone que vaig provar a la meva vida. Fou un diumenge de primavera a San Remo, famosa capital de la Riviera dei fiori, amb un Casino elegant i amb un festival de cançó que havia fet famós els noms de Domenico Modugno, Claudio Villa i Gigliola Cinquetti. Aquell pastís, ara mitificat pel record, em semblà excel·lent. I potser ho era.
De tot això fa molts anys i a casa nostra els panettones eren pastissos exòtics. Avui en trobareu d’industrials, dignes, a tots els supermercats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada