divendres, 15 de gener del 2016

MES ZWEIG

Segueixo amb Stefan Zweig que com  és sabut fou ja durant la primera guerra mundial – La Gran guerra – pacifista convençut malgrat un sentiment ambigu de patriotisme i fidelitat a la pàtria , podríem dir , germànica. Tot i això es mostrà partidari d’una entitat d’intel·lectuals europeus en contra de la guerra i en el fons fou un dels primers  europeistes convençuts més que dels llaços polítics i econòmics que unien Europa, dels llaços espirituals i culturals entre els pobles europeus. Avui diríem un somiatruites. De gran categoria, però somiatruites.D’aquells que encara fan falta.
Un personatge que l’acompanyà en l’idea fou Romain Rollan escriptor francès, humanista, home de cultura universal, pensador i pacifista al qual s’atorgà el Nobel de Literatura el 1915. Josep Pla en va parlar molt de Rolland. Personatge avui potser poc conegut.
Per la seva rabiosa actualitat cito – traduïnt del francès – un paràgraf d’una lletra (29 gener 19915) de Zweig a Rolland  : “ .... Certament arribarà un dia en  que els pobles podran escollir. La separació de Suecia i Noruega és un  acte suprem de moralitat que es va realitzar a Europa amb serenitat i grandesa, que ha demostrar que un grup de població es pot separar d’un Estat sense que necessàriament hi hagi una “revolució” i “ crims”, i s’ha vist que pot constituir d’una acte ètic de  gran bellesa...”
Com deia aquell futbolero : “Que n’aprenguin !!! “

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada