diumenge, 10 de gener del 2016

ZWEIG versus ROTH

Amb això de llegir, amb els llibres, passa com amb les cireres d'un cistell : m’agafes una i sense adonar-te’n en van sortint, encadenades, més i més i més...fins que cal parar per a canviar de cistell. Acabar-te-les , no les acabes mai.
Em varen obsequiar un llibre molt interessant que és l’epistolari entre els escriptors Joseph Roth i Stefan Zweig titulat “Ser amigo mio es funesto”,  confessió que fa Roth en una de les seves cartes, ja que la seva vida fou extremadament complicada des de tots els punts de vista, com es va veient en la correspondència. L’epistolari, en part, ens permet entendre l’actitud diferent de dos escriptors jueus i de llengua alemanya davant l’inquietant fenomen del nazisme, però també davant la vida en general. Igualment ens descobreix aquest entorn apassionant i una mica llunyà al nostre país,  de la  intensa vida intel·lectual d’allò que fou l’imperi austrohongarès i centre Europa en l’etapa d’entreguerres amb personalitats tan destacades com Zweig, Roth, Freud, Musil, Marai, Wittgenstein, Canetti, Ludwig, Mann, Remarque, Haffner, Uhlman.....i una molt llarga i suggestiva llista.
Cal molt espai i autoritat per a comentar en profunditat aquesta interessant obra, cosa que per prudència  no intentaré. El que volia dir però,  és que en la seva lectura ensopegues amb els comentaris de Roth sobre la gestació i escriptura, sempre difícil i turmentada, de la seva novel·la Job, que jo no coneixia. La referència de l’autor a la duresa del part de l’obra  inevitablement estimula la necessitat de llegir-la. Cosa que he fet topant-me amb una narració de gran categoria que m’ha seduït des del primer moment.
Per la seva banda Zweig –la correspondència és més escassa ja que Roth devia extraviar moltes de les cartes rebudes – comenta el procés d’escriptura d’una obra que és “Castellio contra Calvino” títol que inevitablement desperta la curiositat sobretot, com en el meu cas, si no saps qui és Castellio. Novament neguit per  a conèixer l’obra. I aquí ens trobem amb una obra valenta, que per damunt de tot és una defensa de la tolerància, l’humanisme, la generositat. Una narració que prenent com a pretext un tema històric al voltant del fanatisme, la intransigència, l’odi,  s’hi pot veure clarament la denúncia que fa un Zweig angoixat de la  manca d'humanitat i de la despòtica dictadura que ofegava la llibertat a l’Alemanya nazi. L’obra fou escrita el 1936 i òbviament prohibida pel règim hitlerià.
Obra realment apassionant, colpidora,  actual,  per la defensa  que fa d’uns valors ètics, morals, nascuts de l’humanisme, que  avui estan en crisi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada